Saturday, December 29, 2012

Selamat Ulang Tahun Kelahiran ; 29 Disember 2012



Selamat Hari Ulang Tahun kelahiran sahabat,
Kamsianah Tajuddin :3
We all love yah. <3

Birthday Girl di tengah :)


Dengan ucapan dan doa,
Semoga Allah berkati kehidupan dunia & akhirat.
Semoga kita bertekad cemerlang dengan jayanya. Eheks
Semoga menjadi anak yang solehah untuk kedua Ibu Bapa dan bakal suami.
Semoga jadi sahabat yang baik untuk semua sahabat.
Semoga jadi Ibu yang baik, isteri yang baik kelak. Uiseh awal Haha.
Semoga, semoga semoga. 
Dan semoga selalu buatkan bubur berobok & bergedel untuk aku.
Hew hew :3


Saya sayang anda Lillahi Taala, dunia & akhirat. 
Muahh :* <3


Have a blast on your Birthday !
Walaupun kemarin. Ihiks :3
♪┏(・o・)┛♪┗ ( ・o・) ┓♪


Friday, December 28, 2012

Goodbye 2012.



Amboihh.
Awal betul mengucapkan selamat tinggal kepada 2012.
More 3 days we're going to 2013.
Biarlah awal, goodbye in advance. Ihiks.

Sepanjang 2012,
aku pun mau juga tumpang sekaki menceritakan bagaimana 2012 aku kan kan :3
Tiada apa yang menarik, cuma yang paling menarik
sebab tarikh hari lahir aku untuk tahun ni cantik ; 12.12.12
Cantikkan? Ehem. 

Tapi tiada apa lah yang menariknya masa hari tu.
Masa birthday pun masih di Labuan dan Ibu jauh berada di Sandakan. :')

2012,
Banyak sangat benda yang mengajar aku untuk jadi lebih kuat,
lebih memahami erti hidup. (Ayat skema :p)
Tapi, seriously..
Banyak masalah dan benda yang jadi buat aku belajar, berfikir dan kalau boleh nda mau
mengulangi kesilapan yang sama dengan aku.
Walaupun benda tu jadi dengan orang lain.
Nauzubillahminzalik.

All of my past are getting happier w/o me,
I've learned that, even though you feel like you are the most pathetic person in the world,
you've got many problems, but one day Allah will make you realize
that another person having a bigger problem than you.
Bila kau ada masalah kau rasa kau lah orang yang paling sedih di dunia,
paling malang, paling kesian kan, tiada kawan yg mau membantu, 
tiada orang yang mau dengar masalah kau.
Tapi, kita langsung nda sedar yang ada lagi orang lebih memerlukan simpati dari kita.
Masalah orang lain lebih besar berbanding masalah kita. Sangat besar.
Tapi dia boleh boleh lagi tersenyum, ketawa, walaupun dalam hati menangis.
Yang kita? Masalah sekecil zarah pun kita rasakan telampau berat sampai makan pun nda selera.
FTW.

Ingat ni?

"Allah tidak akan menguji kita dengan ujian yang kita tidak mampu tangani."

Bila ada masalah, ada jalan penyelesaian.
Allah tahu kita mampu. Tu sebabnya Allah mahu menguji.
Semua ni banyak mengajar aku, 2012.
Bila aku tahu kawan aku ada masalah yg lebih besar dari aku, aku menangis.
Bukan menangiskan masalah aku, masalah dia.
Tapi aku menyesal sebab redha untuk Qada' & Qadar Allah ku di mana waktu itu?
:') Sedih bila ingat balik.


Semakin meningkat umur, walaupun mungkin aku semakin manja dengan Ibu, Mama, Bapa, Abg, Kakak
dan anak anak buah. Eheks :3
Tapi banyak sangat benda yg dulu langsung aku nda tahu dari langsung tahu.
Dan tu semua dari kau saja mau menerima atau tidak.
Orang tegur silap kita, kita terima.
Orang puji tentang kita, kita terima.
Sebab sejauh mana Allah mahu lihat kita.


Walaupun mungkin, tahun 2012 ini, hari ini saat ini,
tidak sama lagi seperti tahun tahun sebelumnya pada hari ini, saat ini.
Walaupun kau rasa orang yang paling kau sayang, kawan paling kau sayang
sudah tidak seperti dahulu, seperti sebelumnya.
Allah tetap ada. Ada hikmah. 
Sebab Allah yang benarkan semua tu terjadi, 
Allah juga yang akan merubah segala,
mungkin bagi kita buruk, tapi mungkin hikmah Allah benda itu jadi baik.
Siapa tahu? 
Hikmah Allah itu kan pasti :)


Melepaskan manusia mungkin sakit,
Meninggalkan manusia mungkin pedih,
Tapi, Allah tetap sentiasa ada di sisi.

Apa apa pun, selamat tinggal 2012.
Semakin meningkat umur, semakin dekat kita kepada kematian.

"Letting go means you come to the realization that some people are just
a part of your history, but not a part of your destiny." - Gossip Girl

P/S : My entry this time iz too seriousss u olls ! Ihiks.
Imma 22 years now. ヽ(´ー`)人(´∇`)人 Ecewahhh :3

Sunday, December 23, 2012

Random #6



I laughed forcefully.
And I try not to cry.
Because of them.


Thursday, December 20, 2012

Random #5





Wanita mencintai laki-laki yang menyakitinya.
Laki-laki menyakiti wanita yang mencintainya.

Source : Twitter

</3

Wednesday, December 19, 2012

Why?



Aku pun kurang faham kenapa dengan kau ni?
Sangat. 
Bila aku try contact kau nda layan langsung.
Tapi bila aku nda peduli kau, cakap pula aku sombong.
Siap post di laman sosial aku.
Lepas tu, bila face to face aku tanya cakap tiada. 
Peliks. -,-'
Dan dan aku baru tengok post kau dekat Youtube,
"Happy Belated Befday. Kekekekke."

MOTIF?

Okey 1stly, thank you so much sebab wish.
Walaupun sudah terlewat 6 hari.
Nda kisah lah.
First first di akui memang rasa sedih juga lah.
Ya lah, orang yang kita pernah ambil berat kan.
Nda ingat nda pa,
tapi ni masa malam tu, tengok pun dengan aku nda.
Padahal c A* sudah jerit jerit panggil nama kau dekat cafe.

BIARKANLAH. 

Apa-apa pun jaga diri ja.
Kalau boleh, jangan cari masalah dengan siapa siapa pun.
Nda marah ni, cuma mau menyuarakan kepelikan dan ketidakfahaman pasal kamu.
Yg pernah saya panggil & anggap, Abang. :)

Good Luck Final Year ! 

P/S : Sorry kalau ayat ayat first dalam entry macam kurang senang.
Tapi ini apa yang disuarakan dari fikiran. Ecewah. :3


Monday, December 17, 2012

B.F.F #2



A letter from Blair to Serena

"Dear Serena, my world is falling apart. My father left my mother for thirty-one year old model.
A male model. I feel like screaming because I have no one to talk to. 
My dad is gone. Nate's acting weird. 
Where are you? Why won't you call? Why did you leave without saying goodbye?
You're supposed to be my best friend. I miss you so much. 
Love, Blair."

-Gossip Girl (1x03)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

And I cried.
No matter how many obstacles, test from Allah you got,
you MUST always share with me, right?
At a certain part, we share the same 'lost'.
We only have our mother. But not all things we will tell them.
That's what best friends for.

It's hurt when you know you're like a dumb person just waiting,
to know what your best friends have been already through BY THEMSELVES.
There is no other of my friends I will cry for them like this,
cry all day when I remember 'us'.

Now, I know your story.
And even if I know everything, I will not even to help you.
You know that. I'm sorry. 
But for me, telling your story was enough.

I'm sorry even after this,
I'll not being myself anymore.
I realized that nowadays I've been a heartless person to everyone.
Maybe because I'm tired of everything.
Everything.


Take care, I love you.
<3

Keinginan Hati


Mampukah aku menjadi seperti Khadijah, agung cintanya pada Allah dan Rasulullah.
Hartanya diperjuangkan ke jalan Fisabilillah, penawar hati kekasih Allah,
Susah senang rela bersama.

Dapatkah kudidik jiwa seperti Aishah?
Isteri Rasulullah yang bijaksana, pendorong tatkala kesusahan dan penderitaan.
Tiada sukar untuk dilaksanakan, lantaran keikhlasan yang sentiasa bersenang.

Mengalir air mataku, melihat pengorbanan solehah Fatimah,
Akur dalam setiap perintah, taat pada ayahandanya yang sentiasa berjuang.
Tiada sebarang harta dunia, layaklah dia penghulu wanita syurga.

Ketika aku marah inginku intip serpihan sabar, dari catatan hidup Siti Sarah.
Mampukah aku menjadi wanita solehah seperti mereka?
Mati dalam keunggulan iman, bersinar indah, harum tersebar,
Bagai wanginya pusara Masyitah..

*copypaste*

Allah :')


Sunday, December 16, 2012

Roomate, you made me scared !


15 Disember 2012 | Sabtu | 20:09


Lepas ja balik dari pantai, (tengok entry sebelum ni)
dengan wajah lapar aku dengan Syira pun pegi kafe.
Kesian. Ihik. :D
Tunggu food yang kami order,
Tiba-tiba, roomate tersayang Dayah kol,

"Manda, mana kau? Kau ada pinjam laptopku ka?
Kau tau ka laptop ku hilang, laptop kita hilang Manda."

*sila bayangkan dia bercakap dgn nada menangis teresak-esak*

"Betul ba Dayah? Tiada orang ka di rumah? Aku letak kunci dalam ***** tadi."

Aku pun jadi panik. Sangat panik.
Sebab pagi tu baru ja ada kecurian di kawasan blok kami.
Macam macam bermain difikiran masa tu.

"Tiada Manda, aku tadi kan di rumah c Lina satu hari ni. Tu la aku fikir kau pinjam laptop ku.
Macam mana ni Manda?" *sambil nada menangis lagi*

"Okey Dayah, aku naik sekarang."

Aku bagitau Syira, Syira pun terkejut. Ya lah kan, bertambah kuat lagi kerisauan sebab pagi tu ada kes
kecurian. Aku mula fikir banyak sangat benda dalam laptop aku kalau hilang tu.
Aku terfikir, mesti c Dayah menangis nangis sudah masa tu.

Dengan kelajuan yang ada, perut sarat baru habis makan Mee Goreng Ayam,
Ihiks ! aku dengan Syira pun laju naik kerumah.
Datang rumah, tengok Dayah tiada. Pintu kunci, tiada orang dalam bilik.
Tanya housemate, housemate cakap Dayah sudah pegi sebelah nangis nangis.
Dalam hati, 'Ya Allah kesiannya Dayah.'
Aku rasa bersalah sebab aku yang simpan kunci dalam ***** tu.

Aku suruh Syira tunggu dalam rumah, aku pegi rumah sebelah.
Mungkin dia pegi rumah Lina. Tapi kenapa gelap? Kenapa berkunci pintu depan?
Pegi rumah depan dorang lagi. Tanya kalau ada Dayah, dorang cakap tiada.
Aku betul betul panik ni. (Macam wayang pula. Hahaha)
Aku fikir Dayah mesti turun bawah buat report dengan Jakmas ni. :'(

Bila keluar rumah kawan, tiba tiba rumah dorang Lina yang berkunci tadi terbuka.
.
.
.
.
.
.
.
.
"HAPPY BIRTHDAY TO YOU, HAPPY BIRTHDAY TO YOU."
Aku punya main kuat teriak terus lari balik pegi rumah yang satu lagi.
Lagu Happy Birthday dorang pun ter'pause'.
Hahahahahahahhahahahahahahhahahhahahahha.


AMANDA, YOU'RE BEING PRANK ! T^T

Fine, fine. Hahahahhah
Aku punya main risau terlibat sekali Syira risau, rupanya dorang bagi kena aku.
Yalah, befday aku 12 hari tu. Dorang buat masa 15 semalam mana la aku expect apa-apa kan.
Hehee :3

Terima kasih semua,
Terima kasih yang bertungkus lumus masak, belikan kek,
buat suprised semua. Walaupun semua agak BZ minggu ni.
Aku memahaminya. :D Walaupun, agak sedih. Eheheks
Thank you Dayah, Kams, Sheila, Zyra, Lina, Nad & my Syira (yg turut kena prank) :p

Muka excited dapat kek !

Juadah yang dimasak dan Oreo Cheese Cake yang dibeli. Nyummehhh
*lap liur*
Terharu, marah, sedih, terkejut, takut semua ada.
Terima kasih la untuk semua pelakon termasuklah housemate yang bersatu hati dengan Dayah,
bagitau aku yang Dayah menangis ke rumah sebelah. Hahahaha
Sangat tidak menyangka ini semua akan berlaku. :p
Dan Alhamdulillah, sangat kenyang !

Kams, as the main character untuk baca doa.




"Semoga persahabatan kita kekal untuk selama-lamanya." (Kams, 2012)


IBU, MAK, BAPA, ABG, KAKAK SAYA TERTIPU !
(tapi saya dapat kek. Ehem :p)

Alhamdulillah, Allah hadirkan pelangi lagi. :)
Sayang anda semua Lillahi Taala. <3 :')
*wipe tears*





Saturday, December 15, 2012

Aiskrim. Pantai. Pelangi Senja.



"Apa-apa yang membuatmu gembira, jangan lepaskan. Apa-apa yang membuatmu bersedih, tinggalkan."
- Anonymous


15 Disember 2012 : Sabtu : 1710

Memandangkan Farah meninggalkan kami terdampar di pulau,
dan dia sedang berseronok di tanah kelahirannya,
maka kami berdua pun mencuba untuk menggembirakan diri,
menghiburkan diri dan menghilangkan kesedihan untuk ke pantai.
Camwhore horror. Hahaks :3



Masa gambar Syira ni aku cakap,
"Harap2 aiskrim tu jatuh atas kepala kau Syira."
Hahahahah :D


Dan beruntungnya,
masa sampai pantai tu, kebetulan ada pelangi.
Subhanallah cantik woooo :')
And we're jakun like, "Cantiknyaaaaa huwoooo." Hehehe
Allah hadiahkan pelangi untuk kami hari tu. Alhamdulillah.
Eheks :)


Selepas pelangi mesti ada hujan kan,
dan kami pun bergegas pulang. Ecewahhh.
Bergegas apanya. Bergambar pun sempat. Pfftt
Hahahaha :3

Walaupun hujan sudah menitis ke bumi. Dan ke tudung. Ahaks :p

Terima kasih Allah,
untuk hari hari sebelumnya, hari hari sekarang & hari hari yang mendatang.
:')






Friday, December 14, 2012

B.F.F


"However complicated our friendship got, I shouldn't have let it go.
I shouldn't let you go. 'B.F.F' means 'Best Friend Forever', right?"

Poor B, looks like she just got dumped by the love of her life, 
and we're not talking about Chuck or Dan.

-Gossip Girl (6x01)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*wipe tears*
Sekali sekala aku membayangkan situasi aku sama dengan apa yang aku lihat dalam drama atau filem.
Walaupun sangat luar biasa, mungkin ada yang tidak sama.
Tapi aku tetap dan masih terasa.

Semalam, aku melepaskan dulu assignment.
Aku buka favourite drama aku, Gossip Girl. :)
Apa yang paling aku suka dalam cerita itu, 
it's all about friendship.

Masuk season 6 ja sudah sedih. :'(
Mulakan cerita dengan Serena melepaskan Blair.
Nothing is more painful than that.
Mungkin bagi sesetengah orang, dilepaskan diabaikan oleh Boyfriend
satu perkara yang menyedihkan.
Tapi, bagi aku, aku sudah terbiasa dengan itu semua.
(Persoalannya, adakah boyfriend? Kahkah)
Tapi bila bestfriend kau, yang dulu boleh dikatakan hari hari kongsi 
kegembiraan kesedihan dengan kau,
tiba tiba hilang macam tu sahaja. Sangat sedih.
Aku tau, tidak semua orang boleh meluahkan apa yang mereka rasa macam aku rasa.
Mungkin aku bukan jenis yang memendam, yang boleh simpan cerita sedih & gembira sendiri.
Mungkin 'dia' bukan jenis yang bercerita, menyimpan segalanya sendiri pula.
Tapi, bagi orang yang sensitif melampau macam aku,
perkara tu aku ambil berat, aku kira jadi hal yang selalu aku fikirkan.
Yang akan selalu kau tangiskan.


Aku cuba fikirkan semuanya positif,
tapi aku manusia, hati aku boleh berubah, mindset aku boleh berubah.
Adakalanya aku sudah penat untuk menerima semua, memikirkan semua dengan mindset positif.
Penat. Lelah.
Sampai bila akan jadi begini aku fikirkan.
Kenapa 'dia' tidak mahu bercerita, berkongsi masalah yg baginya besar itu dengan aku.
Bestfriend, Sahabat. 
Even gembira sedikit pun, sedih yang sedikit pun aku harap kita berkongsi.
Mungkin itu bagi aku, mungkin tidak bagi orang lain.
Tidak mengapa.
Kau tahu kan, aku benci tanda tanya, tanda soal, question mark or whatsoever dalam setiap cerita.
Aku sedih, kecewa, rasa bodoh sebab aku jadi sahabat yang teruk.
Aku sentiasa meluahkan apa yang aku rasa dengan 'dia',
tapi bila 'dia' ada masalah, gembiranya, aku langsung tidak tahu.


Masa ini,
aku cuma mampu doakan yang terbaik untuk 'dia'.
Allah lindungi 'dia', Allah permudahkan segala kesulitan 'dia'.
'dia' text aku, 'dia' tukar num baru.
Aku gembira sebab dia bagi tahu aku.
Tapi, kenapa dia tukar? Mesti dia ada masalah kan?
Tapi ego aku juga tidak mahu bertanya. Sebab aku tahu dia tidak akan bercerita.

Jaga diri sahabat.
Walaupun mungkin bukan aku lagi sahabat mu.
Saya sayang anda Lillahi Taala dunia & akhirat. <3
Amin.





12.12.12


"Showed me right from wrong, taught me to be strong, need u more than ever." 
- Sami Yusuf

It's my born-day yaww !
:)
Tapi tanpa Ibu, Family & Best friends. *Wipe tears*
Dan tanpa apa apa celebration.
Sebab semua Bz kan. Aku pun petang tu ada presentation.
Dan yang pastinya, walaupun tarikah tersangatlah cantik,
tapi semua nda macam dulu sudah. 
Sangat. Ibu dan dia bukan antara orang yang terawal.
Sedih juga lah. Tapi apa boleh buat kan.
Perasaan manusia tu, bertukar ganti. Sentiasa berubah.
I'm not talking about Ibu, I'm talking about him :')
Ibu, tertidur. Kesian kan, penat. :')
My sisters, Jia, Kakak dey, Pqa, Sara, Bern. Semua antara org yg terawal juga.
Wana, Koo2 aku tunggu tiada. Sedih jugalah.
Mungkin dorang bz kan. It's Ok. :'D

Okey, hari saya dimulakan dengan presentation yg saya rasa sangat mencabar.
Ihiks. Present saya tidak gentar. Amboi sombong. Haha
Tapi yg paling menggetarkan jiwa, kalau soalan killer yg kawan2 coursemate tnya.
Hehe. Aku bknnya pro jawab soalan.
Tapi, bernasib baik juga kami ni grouping presentation.

Para presenter mengambil tempat. Ecehh
Sesi Wan, our group leader memperkenalkan kami.
Nampak belakang tu? Tu lah tajuk presentation kami bersamaan tajuk assignment kami juga. :)
p/s : Abaikan muka kencang saya. 
Sesi ketua menyampaikan part dia. Syira kenapa buat muka mcm tu? Ihiks :3
p/s : Tudung putih di kanan tu la Dr. Chong, our Islamic Asset Management lecturer :)

Ni group yg evaluate kami masa tu, selain lecturer evaluate, kawan2 pun evaluate jg
mcm mana cara kami present, slide organize ka tidak blablabla. 
And lastly, sesi Q & A.

Alhamdulillah, our presentation goes well.
Soalan pun dapat dijawab dengan baik. Alhamdulillah Allah :)
Bangga juga lah sebab bila Dr. bagi balik Assignment,
markah pun memuaskan. Sangat memuaskan. 
FYI, Dr. Chong ni bukan jenis yang senang bagi markah tahu.
Dapat B- tu kira bertuah la sebab ada budak junior cakap dia bagi assignment utk
kelas lain paling tinggi pun C-, C+. 
Sangat susah kan capai tahap B.
Alhamdulillah ^___^
Lepas tu, Dr. Chong cakap, siapa yg datang kelas dia hari tu, dia bagi bonus mark.
Lagi la tambah tambah happy. :D


And yeah, we're done for our first presentation for that day ! :)
Saya anggap markah assignment yang memuaskan & bonus mark tu,
hadiah hari lahir dari Dr. Chong. Ihiks ! :3


Lepas tu, hari lahir saya, tarikh yang sangat cantik itu,
berakhir macam tu sahaja. :)
Walaupun, aku rasa sangat sangat bersyukur sebab Allah masih berikan peluang
untuk bernafas di bumi ni.
Sempat lagi mencapai umur 22 tahun, yang semakin dekat dengan ajal.
 It's not about party, present, birthday,
it's all about growing up, and be for who you are.
Walaupun sebenarnya sangat sedih sebab nda dapat celebrate sama sama dengan Ibu.
Tapi Ibu cakap, akan ditunda bila aku pulang ke Sandakan nanti. :')

I can't wait !
Goodbye my lovely 12.12.12.
I will remember this.
Terima kasih untuk semua yg wish, yang nyanyikan lagu, yg ingat, kol aku, even yg nda ingat pun,
Terima kasih. :)
Terima kasih Ya Allah, FOR EVERYDAY, FOR EVERYTHING <3


Monday, December 10, 2012

Career Plan.




The motto for this seminar :
"How I do anything is how I do everything. I am a REAL LEADER."
"I can upgrade myself."


09 Disember 2012, 0830 - 1700.

Memang agak bernanah juga kan sebab seminar ni berlangsung seharian.
Yang sebenar benarnya berlangsung selama dua hari. DUA HARI.
Sabtu & Ahad.
Tapi aku? Datang hari kedua. Ihiks.


Lepas ikut seminar ni,
baru aku terfikir yang selama ni rupanya aku langsung tiada
perancangan masa depan yang lebih baik.
Apa yang ada dalam fikiran aku,
sentiasa fikir : "Just go with the flow."
Tapi sampai bila? Nda kan sampai bila aku just go with the flow.
Mesti ada perancangan yang rapi juga kan untuk diri sendiri.


What I want to be after graduate?
Have a career? What career?
Going for further studies? But where? Am I still affordable?
Getting married? Tapi siapa calon? Ahaks :3
And now, I'm still in this room,
terpinga-pinga apa yang aku mahukan sebenarnya.
So sad of me.


Honestly, dari kecil aku hanya mampu berfikir,
"Aku mau kerja, beli rumah & bawa Ibu pergi Umrah, Haji."
Tapi, impian langsung tiada spesifikasi.
So now ! Dari sekarang masih belum terlambat kan?
Untuk aku rancang sebaik-baiknya.
*take my notebook and pen, start writing*


"Kita hanya merancang, dan Allah juga sebaik-baik perancang & menentukan."

*If I'm mistaken, please remind me*

Terima kasih Allah, sedarkan aku.

...................................................................................................................................................................

End with that. I will just keep in myself what are really my plan for future.
*blushing* :3


PHOTO SESSION !



Otw pergi ke seminar sangat diharuskan untuk bergambar. Ihiks.



Sesi berpelukan dengan mereka yang tersayang.
Ni penceramah yang suruh okey. :3
Tapi kami hari hari pun sayang menyayang okeyy. Okeyyy. <3




Dan semasa beratur untuk mengambil sijil. Weheee :3


So,

"If you don't know where are you going, you'll end up someplace else." - Yogi Berra


Plan wisely, for your future. 
Insya Allah :)




Friday, December 7, 2012

Random #4



"There will always be people for and against you, and it's pointless
wasting time trying to win some people who are against you. 
Spend time with people who are for you.
Those relationships are worth it."

(Gossip Girl, 2012)

Wednesday, December 5, 2012

Happiness?


"But how many times will it take for me, to get it right?" - Glee


Have you ever feel like there are so many things that you want to tell,
your heart feel the ache. But yet, you don't know how to describe
your feelings. You try to hold on. You take your time alone for so long.
So long. You laugh, but in your heart you know you cry.
You smile, but deep in your heart it breaks.
There's nothing wrong with everybody around you. They still, kind to you.
But you just don't know why you're being such a jerk to yourself.
I...just don't know.
It feels like, something missing. Something.
You have so many friends, but you feel like you don't have one.
I think that is the point. It's like now, I'm really feel that I'm losing my best friends.
You try not to care, but yet it is hurt. Ache. Sick.
Heartache. Feel like my heart is always want to explode if I think about it.
Again and again.
And I know, it all happens because of me.
Because of me, to EVERYONE.
Maybe, it's just not about best friend.
Maybe, it's about something. Something that Allah want to show me.
That in these days I've forgot. When I forgot about Him.


"Allah, please give me strength. Strength to face all of this."
"Allah, give me guidance to your path."

Amin. Amin. Ya Rabbal Alamin.

I don't want my beloved December being like this.
I don't want.
:')


"My best intentions is make a mess of it, just want to fix it somehow."

Sunday, November 4, 2012

Missing. Back to basic.



sila klik gambar ini untuk resolusi yg lebih baik. cewah !


Back to basic : Merindui family & Sandakan tercinta.

Dan juga akan merindui budak nakal & garang di atas.
Haha ;D

Macam macam gaya nya kan.
Dan yg lebih membuat saya bertambah rindu dan terharu adalah ini :')



Hasil tulisan anak buah aku Nursyuhada Mohd Zambrizal a.k.a Baby
 yang baru berumur 11 Tahun.
Dan capture gambar ni guna kamera aku. Waktu aku bg tinggal
kamera di rumah. 
Soooo Suwettt like a candy ! Acececeh ;'D

Paling mahal,
"Greatest Aunty Ever!!!"


Kbai ! :3



Saturday, October 27, 2012

9 jenis ANAK SYAITAN.



أعوذ بالله من الشيطان الرجيم

"I seek refuge in ALLAH from Shaitan, the accursed one."


Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis ANAK SYAITAN :


1. Zalituun
  • Duduk di pasar/kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
  • Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah.

3. A’awan
  • Menghasut sultan/raja/pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Seronok dengan kedudukan/kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
  • Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (contoh: disko, kelab malam & tempat yang ada minuman keras).

5. Murrah
  • Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan MUZIK sehingga lupa kepada Allah. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour lain-lain.

6. Masuud
  • Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yang mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim
  • Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumah tangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumahtangga lagi).

8. Walahaan
  • Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yang lain.

9. Lakhuus
  • Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api/matahari.


P/S : Dengar info ni d TV semalam. Terus cari google. Terima Kasih :)

Tuesday, October 16, 2012

I Miss You.




Sara skype aku :

"salam yung.. maaf sgt2x sbb nda dpt agkt kol mu.. keadaan ku agak nda stabil skrg n masih kurg sihat.. aku x mampu untuk mendengar skrg yung.. i have my problem.. tp ko tau kn, aku jenis yg nda pndi gtau org.. biar aku settle mslh ku dulu k.. aku cuba, tp aku nda mampu agkt kol mu, sbb fikiran ku kusut.. maaf sgt2x.. harap ko faham k.. jgn majuk k.. jgn marah.. aku syg ko sgt2x.. doakan semuanya semakin baik.. jaga diri.. nanti sd stabil, aku contact ko k.. sayang cik ct.. all the best utk test2x 1.. :) <3, my.."



Sedih bha baca msg dia. Sangat.
Aku nda suka bila aku ada masalah aku ja yang meluahkan,
tapi orang nda pernah crita ngan aku.
Jangan simpan sendiri sendiri.

Aku sayang kau Lillahi Taala, Sara. :'(

I Miss You. I really am. 



Monday, October 8, 2012

Happy Tuesday !



Selamat Hari Selasa ! :)
Semoga hari ini lebih baik dari semalam. 
Amin ~


15 days to come
going to hometown
for Hari Raya Qurban.
*smiling widely*

And someone special birthday ! 
^_^ <3

ngehh ngehh :p
Just wait and see.


Okeylah,
Mau g bandar. 
Tu ja sebenarnya. Hahahahha Kbai ! :D


p/s : I'm not saying that I'm in love, I'm just saying that lately, he's been all I can think about.


Goodbye.




"Moving forward is rarely accomplished without considerable
grief and sadness." - The Prince and Me (2004)




Goodbye Monday ! :)

08/10/2012
11.54 PM

Saturday, October 6, 2012

Night :)




"Masalahnya, bila kau dah suka,
semua benda yang dia ada, kau nampak dia menarik.
Sebelum ni, dia pakai apa sampai hensem/cantik
mana pun, langsung kau nda pandang."

*Nda terasa.*
 Lalalalala ~

Krohh Krohh
Bai.


Wednesday, October 3, 2012

Happy Birthday Sayang Saya !




Selamat Hari Lahir sayang makcik,
Mohd. Haykal Hady :)

Walaupun sudah 3 hari berlalu. :(
sobb sobb.
Saya makcik yang pelupa.
Bukan lupa, tapi mmg balik balik fikir siapa yang birthday
masa 1 Oktober tu.
Lepas Ibu msg kemarin bru ingat yg birthday Haykal.
Dia siap bagitau lagi dgn Ibu,
"Nek, 1hb tu harijadi Ekal. Ekal dpt kek dgn hamper makanan."

Ibu baru MMS tadi gambarnya birthday.
Agak kabur sbb Baby yg gmbar. HAHA

tskkkk T_T
Kalau aku ada dekat Sandakan masa tu,
memang konfom bawa dia jalan.
Bila dekat ni la kawan aku hari hari gaduh.
Sebab dia GARANG sangat.
Terlalu garang.
Jadi, sebab tu la suka usik dia. Hehe




Bila jauh, RINDU nda berhenti.
Even aku ada 6 orang anak buah,
tapi dia yg slalu gaduh ngan aku.
HAHA


SELAMAT HARI LAHIR HAYKAL.
Makcik sayang Haykal & semua 
dunia akhirat. :')
Belajar rajin rajin (mcm ja dia baca) :p
hihihi.
Kbai !



Tuesday, October 2, 2012

Them :)




Life is too SHORT to wake up in the morning with REGRETS,
so LOVE the people who treat you right, 
FORGET about the one who don't and
BELIEVE everything happens for a REASON.





In life, you don't get the people you WANT.
You get the people you NEED. 
To TEACH you, to LOVE you, to make you LAUGH.
To make you exactly the PERSON you SHOULD BE.





until then. bai ! :D

Tuesday, September 25, 2012

Random #3




"There's a point in every true FRIENDSHIP,
where friends stop being friends & became SISTERS."


my silly sisters !


Happy Tuesday ! ;)
xoxo 

Sunday, September 23, 2012

Random #2



"Life is painful and messed up. But that's why we have 
to keep trying, we must push through all that hurts us.
Sometimes the things that hurt us are the things that make us stronger.
Even if it hurts, 
never stop yourself from living." - Gossip Girl



HAHA always make me laugh <3
xoxo

September :)


Assalamualaikum wbt. :)

Sudah hampir penghujung September. <3

Alhamdulillah,
barang semua sudah di bawa masuk dalam Kolej Kediaman Beta. :)
Walaupun susah payahnya,
nasib my Sheila sayang tolong saya.
Thanks sangat sangat sayang. :')
*hugs*


Dan,
Selamat Hari Lahir untuk dua SAHABAT,
Vannie Pallao & Muhammad J Sufri Jefri
on 22th of September kemarin :)
Semoga Allah berkati kehidupan dunia & akhirat.
amin ~
Sayang anda berdua. :D


Today. 23th of September 2012.
Selamat Hari Lahir juga untuk seseorang sahabat.
Mohd. Firdaus Mohd. Yaakub. :')
dan juga,
Fatimah Az-Zahra Hashim.
Allah berkati setiap apa yang anda lakukan.
amin ~

26th of September nanti, Kakak Dey. :D
27th of September pula, IBU yg tersayang, tercinta <3 :D
29th of September, abang Razali Lokman yg tersayang
(ambil hati)
kekekekkeek.


Nda sabar rasanya !
Walaupun masa ni, semua orang yang sambut hari lahir ni bukan
dekat dengan aku.
Tapi, aku excited sebab bulan September ja sudah ramai
hari lahir orang yang terpenting & tersayang :)


Mana yang terlepas pandang tu,
minta maaflah.
Tapi harap harap tiadalah kan :)


Walau apa pun,
untuk hari ini,
Selamat Hari Lahir yang ke 22 tahun.
InsyaAllah, doa ku akan sentiasa mengiringi anda.
Akan sentiasa mendoakan anda. :)
Allah berkati kehidupan dunia & akhirat,
Allah memberkati setiap apa yang anda lakukan,
di mana mana sahaja.
Alhamdulillah, kerana Allah mempertemukan kita sebagai sahabat.
:')
Jaga diri, jaga hati ya.
Jangan lupa, selalu contact beliau okey !
Minta maaf kerana tidak menghubungi.
Harap harap anda membaca post ini. :D
Terima kasih & minta maaf untuk segala galanya.



~~ SELINGAN ~~
 Ibu sms semalam, "Siapa befday esok? Abg Ali 29 kan."
Aku jawab, "Oh c *** la tu mungkin. Hari ni c J ngan Vannie, 26 ni c Dey."
Ibu, "ohh, ramai juga. Jangan lupa 27."
Aku, "Ya, nda kan di lupa." :)

HP lama aku Ibu yang guna, jadi lupa padam segala REMINDER befday.
Sebab tu ibu tanya aku. Kantoi la kan. :p


Kbai !

Saturday, September 15, 2012

It's Semester 5 :)



(selingan) Lama x update blog. Bersawang. *Lap screen laptop*

Welcome back Siti Amanda to UMSKAL ! :)
It's Semester 5 on your 3rd year.
HAHAHA.
Gambar macam apa ja -,-


Before balik UMSKAL,
semua benda aku mau cerita sebenarnya.
Tapi aku malas, sebab terlalu banyak.
Apa yang ada ja la aku selitkan k ;)


Jumpa lea masa dekat KK.
Huduh benar muka aku dalam gambar. 
HAHA :)
Sila tengok kecomelan Lea. Abaikan makciknya. 
Dia pandai jalan sudah. hikhik.
Makciknya yang happy ;p


Stay 1 malam rumah abang. Tu la dapat jumpa Lea :)
Lepas tu esoknya flight dalam 0900 KK-LB.
Sampai Airport, aku yang tunggu dorang bertiga tu.
3 JAM. Dekat dekat jam 12 jugalah dorang tiga tu datang.


Datang UMSKAL,
dikhabarkan aku dapat Kolej Kediaman Beta.
Jadi dengan terpaksanya lah check in sana.
Walaupun asalnya aku kalau boleh biarlah masih
di Kolej Kediaman Mutiara.
Tapi lepas fikir fikir, Farah, Syira & Idah pun Beta.
Jadi, apa boleh buat ;p


US :)

Lepas check in,
angkat barang apa semua.
Transfer barang dari stor Mutiara.
Keluarkan semua barang. Kemas bilik.
Penatnyaaa. Allah ja la yang tahu.
FYI, rumah aku tingkat 4.
Bayangkan ja la angkat dari tingkat bawah tu 
semua barang p tingkat 4.
Dekat lebih 5x juga aku turun naik.
Buat buat terbayang ja la ya. -,-
Kurang 2kg kotttt kittt kottt (isu yg Ibu ketawakan aku)
HAHAHAHAHA.


Tadaaa. Inilah hasilnya.
Ni baru barang yang HANYA dikeluarkan dari luggage.
Hahahaha. Pening aku mengemas.


Esok harinya,
Outing.
Kami ni, macam tiada rasa penat kan.


Keluar beli barang barang keperluan :)

Tu ja la.
Malas mau update banyak banyak.
Padahal sebenarnya banyak sangat benda yang aku
mau cerita.
*merepek*
Nantilah lain kali InsyaAllah. :D

Hope this Semester will make more effort. :)
amin ~
"Kalau result mu okey, kau juga yang senang kan."
Ibu cakap. Okey sangat rindu Ibu. :'(
KBAI !


Wednesday, August 29, 2012

Indeed, Allah know's best.





kadang-kadang memang susah mahu memahami semuanya.
tapi untuk apa kita persoalkan lagi?

ada hikmah nanti.

:')


Saturday, August 11, 2012

Wipe your tears.




When the rain is blowing in your face
And the whole world is on your case
I could offer you a warm embrace
To make you feel my love

When the evening shadows and the evening appears
And there is no one there to dry your tears
I could hold you for a million years
To make you feel my love

I know you haven't make your mind up yet
But I would never do you wrong
I've known it from the moment that we met
No doubt in my mind where you belong

I'd go hungry ; I'd go black and blue
I'd go crawling down the avenue
No, there's nothing that I wouldn't do
To make you feel my love

The storms are raging on the rolling sea
And on the highway of regret
Though winds of change are blowing wild and free
You ain't see nothing like me yet

I could make you happy, make your dreams come true
Nothing that I wouldn't do
Go to the ends of Earth for you
To make you feel my love
To make you feel my love..


-Adele-